Jump to:

4952 Posts in 14256 Topics by 1491 members

Installing SilverStripe

SilverStripe Forums » Installing SilverStripe » installation process seems to stall???

Getting SilverStripe up and running on your computer and on your web server.

Moderators: martimiz, Sean, biapar, Willr, Ingo, swaiba, simon_w

Page: 1 2 3
Go to End
Author Topic: 2646 Views
  • martin
    Avatar
    Community Member
    13 Posts

    installation process seems to stall??? Link to this post

    Hello,

    First time SilverStripe user here (and only second time CMS installer).

    We have some Virtual Server space with a UK based hosting company. We have created a domain within that v-server, for a test run of SilverStripe for a client of ours. We have uploaded the files extracted from the installer zip (v2.3.7). We have visited the install.php file and got a "green light" on all the requirements except the PHP "Memory allocated" - which is amber at the minimum required, 32M.

    We hit the "install silverstripe" button and the screen changes to the proper installation screen. It starts to perform the actual installation process, getting to the "Creating /var/www/vhosts/silverstripetest.co.uk/httpdocs/.htaccess" part and then seems to get no further. I don't get anything that looks like an error report or such... it just sits there at that point. The browser status bar says "Page Done" and the page's header reads "PHP 5 is required".

    I'm really not sure what to do to try and fix this? Any suggestions?

    Thanks in advance,
    Martin.

  • borriej
    Avatar
    Community Member
    267 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    Same problem here! Installation hangs. What to do?
    __________________________________________

    Installing SilverStripe...

    I am now running through the installation steps (this should take about 30 seconds)

    If you receive a fatal error, refresh this page to continue the installation

    * Creating 'mysite/_config.php'...
    * Creating /var/www/vhosts/nupharma.nl/httpdocs/mysite/_config.php
    * Creating '.htaccess' file...
    * Creating /var/www/vhosts/nupharma.nl/httpdocs/.htaccess
    __________________________________________

    Specs:

    PHP5 installedPHP version 5.1.6 is currently installed.

    Upgrading to at least PHP version 5.2.0 is recommended.

    Memory allocated (PHP config option 'memory_limit') - Recommends 64M. You only have 34M allocated

  • borriej
    Avatar
    Community Member
    267 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    Ok here's what I did to fix it:

    deleted all the files on the server.
    Re-downloaded SilverStripe 2.3.7 and uploaded it again.

    changed the .htaccess to increase memory:
    _______________________________________

    ### SILVERSTRIPE START ###
    <Files *.ss>
    Order deny,allow
    Deny from all
    Allow from 127.0.0.1
    </Files>

    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteBase /

    RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.gif$)|(\.jpg$)|(\.png$)|(\.css$)|(\.js$)

    RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*)$
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteRule .* sapphire/main.php?url=%1&%{QUERY_STRING} [L]
    </IfModule>

    php_value memory_limit 64M
    ### SILVERSTRIPE END ###
    _______________________________________

    -> uploaded this .htaccess

    and run the install

    now it will process the install page correctly!

  • martin
    Avatar
    Community Member
    13 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    Ok, Thanks for the input.

    About to try the same myself... but must admit I'm not a "code writer" to know whether your suggested content for the .htaccess file (a) contains your dividing lines?... or whether they're simply for dividing? and (B) whether all the code within is generic enough to work/run on any server? Or whether some of that code is specific to your website and I'd have to amend some of it to work on ours.

    Anyway, I'll try copying yours direct and see what it does.

    Thanks again.

    m.

  • martin
    Avatar
    Community Member
    13 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    Bugger.

    Mine still hangs (or at least appears to - no error report - just no further progress) at same point.

    *********************************************
    Installing SilverStripe...

    I am now running through the installation steps (this should take about 30 seconds)

    If you receive a fatal error, refresh this page to continue the installation

    * Creating 'mysite/_config.php'...
    * Creating /var/www/vhosts/silverstripetest.co.uk/httpdocs/mysite/_config.php
    * Creating '.htaccess' file...
    * Creating /var/www/vhosts/silverstripetest.co.uk/httpdocs/.htaccess
    *********************************************

    Using borriej's code within my (previously blank) .htaccess file did give me a "green light" on everything on the installer's first screen. I can see that one of the first processes is to rewrite the .htaccess file and after the install hangs I can view the file and see that borriej's additional line of code has vanished... perhaps this rewriting of the file causes upset further down the process???

    I've manually had to make a (totally blank) .htaccess file locally and upload that. I assume there's not one within the SilverStripe 2.3.7 package? I'm unzipping it locally and then uploading files - can you upload the zip and then unpack via FTP? - and I'm now having paranoid concerns that maybe a default .htaccess file is part of the package, but I'm not seeing it (being hidden) on my Mac's hard-drive.

    Can anyone be of any further assistance?

    Regards,
    m.

  • borriej
    Avatar
    Community Member
    267 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    - Did you deleted all your files first?
    - Did downlaoded a clean copy of silverstripe 2.3.7 from the website? Just in case you've changed something ;)
    - Unpack the package on your HardDisk
    - Did you re-uploaded the files again?
    - I dont believe you can just upload the .tar.gz
    - Since you don't have access to the php.ini on the server a way to increase php memory is trough the htaccess.
    - The edited htaccess wont affect further on, my cms is running great now.
    - SilverStripe does contain a default .htaccess in the root, hides automatically on your server depending on the hosting settings .
    - Uploading a new .htaccess overrides the old (hidden) one.

    Please re follow the above steps and paste this code into the default .htaccess

    ### SILVERSTRIPE START ###
    <Files *.ss>
    Order deny,allow
    Deny from all
    Allow from 127.0.0.1
    </Files>

    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteBase /

    RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.gif$)|(\.jpg$)|(\.png$)|(\.css$)|(\.js$)

    RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*)$
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteRule .* sapphire/main.php?url=%1&%{QUERY_STRING} [L]
    </IfModule>

    php_value memory_limit 64M
    ### SILVERSTRIPE END ###

  • martin
    Avatar
    Community Member
    13 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    "- Did you deleted all your files first? "

    Yes.

    "- Did downlaoded a clean copy of silverstripe 2.3.7 from the website? Just in case you've changed something ;)"

    Nope, must admit I didn't.

    "- Unpack the package on your HardDisk"

    Yep (first time round) - content still on HardDisk second time.

    "- Did you re-uploaded the files again? "

    Yep (but obviously from original unpacking).

    "- Since you don't have access to the php.ini on the server a way to increase php memory is through the htaccess."

    Yep, copied what you'd added - got "all green" on first install page, but on checking .htaccess file after it hung, SShad rewritten file without your extra line.

    "- The edited htaccess wont affect further on, my cms is running great now."

    Sadly mine isn't.

    "- SilverStripe does contain a default .htaccess in the root, hides automatically on your server depending on the hosting settings."

    I can see it on the server via FTP, but there's not one visible on my HardDrive when I open the downloaded package locally. Thus I manually make a blank text file on my HardDrive called "_htaccess", upload that and then edit the name remotely to change the underscore into a dot.

    "- Uploading a new .htaccess overrides the old (hidden) one."

    Sure, but the install process itself seems to rewrite the .htaccess file and thus writes out your extra PHP line in the code.

    I'll re-download the SS package and open that fresh elsewhere on my HardDrive, but I've a sinking feeling it's still gonna do the same.

    Thanks again for your further help.

    m.

  • martin
    Avatar
    Community Member
    13 Posts

    Re: installation process seems to stall??? Link to this post

    Ok, re-downloaded the package, unzipped it to a totally new local location, deleted everything off the server's test website, uploaded everything out of the unzipped package, corrected all the "red" points again (write permissions for _config.php, assets folder plus creation of silverstripe-cache folder and upload of borriej's .htaccess file and write permissions for that).

    Got "green" for all the points, hit install, got exactly the same again.

    m.

    2646 Views
Page: 1 2 3
Go to Top

Want to know more about the company that brought you SilverStripe? Then check out SilverStripe.com

Comments on this website? Please give feedback.