Jump to:

4938 Posts in 16827 Topics by 1490 members

Installing SilverStripe

SilverStripe Forums » Installing SilverStripe » Installation stops at "PHP 5 is required"

Getting SilverStripe up and running on your computer and on your web server.

Moderators: martimiz, Sean, biapar, Willr, Ingo, swaiba, simon_w

Page: 1 2
Go to End
Author Topic: 5288 Views
  • mediaciety.de
    Avatar
    Community Member
    3 Posts

    Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    Hey ppl,

    i just found SS and thought, great framework plus CMS? i wanna test that ;) ... so i downloaded the latest stable (2.3.1) and uploaded it onto my server (debian etch).

    so far, so good. after entering the database credentials all went green - besides the SS-Installer cant tell, if mod_rewrite is active. i tried to install SS anyway, 'cause I know it works (typo3 and some shop systems are running on that server, using mod_rewrite).

    After clicking 'Install' the installer stops after telling me, that 'friendly URL's are not working - try ...... ' and the website title yields 'PHP 5 is required', though the previous page told me 'PHP5 installed OK (PHP version 5.2.0-8+etch13)'

    I'm now a little bit confused, if its a mod_rewrite error or a PHP error, because normally both requirements are met and work in other contexts.

    thanks for helping me out on this one

    Attached Files
  • philsphiles
    Avatar
    Community Member
    3 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    Exactly the same happened to me - frustrating. I really want to support this system being a New Zealander and all!

  • Nivanka
    Avatar
    Community Member
    395 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    are you sure about you have enabled the mod_rewrite?

  • hive.net.au
    Avatar
    Community Member
    40 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    I had a similar problem, I had the domain I installed SS on running in FastCGI mode instead of Apache Mode (Plesk Based admin), as I originally had a rails app here. Then I tried the install again and it failed, I look at the logs and I could not access tmp files as fastCGI must handle temp files differently. The owner of the tmp file was not apache; therefore the site could not access the temp file. Once I deleted the temp file and re-ran the installation, I was back in business, as the temp file was recreated with correct permissions.

    I am lucky enough to be the owner of my own hosting company, however I am sure if you submit the problem to your hosting provider with my suggestion you might be in luck.

    I hope you can learn from my experience. Loving SilverStripe up to my forth roll out.

  • Sam
    Avatar
    Administrator
    679 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    There's an enhancement ticket that will help make this issue easier to debug - http://open.silverstripe.com/ticket/3566

    I've bumped its priority a little, since it seems like this affects a lot of people in various ways, and its usually quite confusing.

  • StephenDx
    Avatar
    Community Member
    3 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    The solution to this for me was in the httpd.conf file where I had installed SilverStripe initially in a folder named /silverstripe-v2.2.2 and then more recently renamed it to /SilverStripe. In httpd.conf found the <Directory ...> entry for SilverStripe & changed the entry reflect the change in the folder name. And attempted a re-install, ... success!! This forum helped me find the solution.

    Now I have the issue of not seeing the home page of my SilverStripe site . Continuing to check the forum for how to resolve this.

  • Gravitational FX
    Avatar
    Community Member
    22 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    I'm having the same problem.

    Hosting company is fasthosts.co.uk and they seem to use the FastCGI for the scripting.

    FTP'd up the SS232, ran install.
    Got a server 500 error. Would only run after I commented out these lines in the root .htaccess file

    ### SILVERSTRIPE START ###
    <Files *.ss>
    #Order deny,allow
    #Deny from all
    #Allow from 127.0.0.1
    </Files>

    Then midway through installing it hangs in the Testing... with the browser status saying "PHP 5 is required" (it is installed).
    When trying to run install.php it now complains about the /sapphire/.htaccess so I have to comment all of those out too.

    Once that is done I can see the Home page, but the CSS is not being rendered and no graphics are being displayed.

    I've attached the logfile if it's any help (start from July 9th)

    Don't know what to do and my customer is getting ratty

    Help would be very much appreciated.

    Attached Files
  • denbear
    Avatar
    Community Member
    7 Posts

    Re: Installation stops at "PHP 5 is required" Link to this post

    In my hosting environment, they still run PHP4 as the default version. I need to add...

    # Use PHP5 as default
    AddHandler application/x-httpd-php5 .php


    ...at the top of my .htaccess file in the root to get the server to run SS using PHP5.

    The finished .htaccess file contains:

    # Use PHP5 as default
    AddHandler application/x-httpd-php5 .php

    ### SILVERSTRIPE START ###
    <Files *.ss>
    Order deny,allow
    Deny from all
    Allow from 127.0.0.1
    </Files>

    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On

    RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.gif$)|(\.jpg$)|(\.png$)|(\.css$)|(\.js$)|(\.php$)

    RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*)$
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteRule .* sapphire/main.php?url=%1&%{QUERY_STRING} [L]
    </IfModule>
    ### SILVERSTRIPE END ###

    5288 Views
Page: 1 2
Go to Top

Want to know more about the company that brought you SilverStripe? Then check out SilverStripe.com

Comments on this website? Please give feedback.