Jump to:

4952 Posts in 14417 Topics by 1491 members

Installing SilverStripe

SilverStripe Forums » Installing SilverStripe » Stumped after previous successes with install

Getting SilverStripe up and running on your computer and on your web server.

Moderators: martimiz, Sean, biapar, Willr, Ingo, swaiba, simon_w

Page: 1 2 3 4
Go to End
Author Topic: 4709 Views
  • frodeaux
    Avatar
    Community Member
    15 Posts

    Stumped after previous successes with install Link to this post

    I've installed SilverStripe in the past without incident.
    But I'm having problems with my (recently upgraded)
    OS-X 10.6 (Snow Leopard) environment. It comes with
    Apache and PHP 5.3 installed (with the GD extension)
    and I've been using it for other PHP development,
    so I expected no problems.

    The install goes smoothly, but when it completes and
    redirects to:
       http://silverstripe//home/successfullyinstalled?flush=1
    All I get is a page with:
       The requested page couldn't be found.
       
    I can see that the database is created and populated with
    tables. I know that mod_rewrite is working (other apps use
    it). Permissions look good: the entire DOCUMENT_ROOT tree
    is owned by the webserver user (_www on OS-X). Nothing in
    the error log.

    Is there a problem with PHP 5.3 and Silverstripe? Any
    advice for debugging this problem?

  • yurigoul
    Avatar
    Community Member
    202 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    Love to have an aswer to the same question - ad then there is also someone else here on the forum asking this question here:

    http://silverstripe.org/installing-silverstripe/show/271062#post271062

    Am on osx 10.5 btw, also running php 5.3. You also on the enthropy installer?

  • OwenW
    Avatar
    Community Member
    45 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    Hi yurigoul,

    Let me prefix this by saying that I don't run a Mac OS, and that I have no way of testing this, but there is a couple of suggestions that I found from the web that may be of use.

    http://kevchapman.co.uk/development/setting-up-apache-on-snow-leopard/

    Look to the end of the article and check the .htaccess section. Not having a copy of the standard OSX apache conf, im not sure what the config change is, but I suspect that there may be a default block on allowing override by htaccess within the directory.

    The other I found may also be useful.

    http://serverfault.com/questions/70243/modrewrite-cakephp-routing-functionality-forbidden-after-snow-leopard-upgrade

    Anyway, hope this is of some use .

    Cheers
    Owen

  • yurigoul
    Avatar
    Community Member
    202 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    I have a drupal install running locally - among other things - with clean urls and everyhting so php, mysql and mod_rewrite are working just fine. The links you gave me seem to give a good intro to what has to be done though.

    It is just that after the installation finishes I get: 'the requested page could not be found'. And right now there seem to be three people here - among them the pp - who have the same error and we are all on osx. We might even all be running php 5.3, the enthropy version perhaps?

  • OwenW
    Avatar
    Community Member
    45 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    Just another quick question, Is it an apache error that is telling you that you are not able to find the page, or a silverstripe error?

    Following that it may be worth while to enable some rewrite logging to see what the system is attempting to rewrite to.

    You can put the following in the vhost, or the main httpd.conf (just not the .htaccess) to set up the logging;

    RewriteLog "/var/log/httpd/ss-rewrite.log"
    RewriteLogLevel 4

    Tail the log and remove all of the image, css, js crud, and you will get the rewrites as the apply to sapphire/main.php.

    The other thing that may be interesting, and i am just guessing, is if there are any 404's being reported in the access logs for any sapphire components.

    Anyway, just some more thoughts that may get a bit more info out to chase around.

  • yurigoul
    Avatar
    Community Member
    202 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    Got it. Looking at the log now and posting it as an attachement.

    Attached Files
  • yurigoul
    Avatar
    Community Member
    202 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    404 errors for /_silverstripe/ in the access.log, but no errors related to silverstripe in the apache2 error.log.
    Also a 404 error when I try to access /_silverstripe/sapphire/main.php directly - but it is there and all folders are there and I have given everything chmods between 755 and 777

    There are some php errors when starting apache:
    - session chache not configured
    - using 192.168.178.180 for ServerName
    - unable to load dynamic libraries mhash.so, mysql.so, mysqli.so, pdo_mysql.so

    But php5 and mysql 5 are working fine with my local drupal install, so I guess it is entropy related (a php 5.3 apache module for osx that offers GD among other things, the only problem i have found so far is that it you have to use httpd instead of apachectl in terminal to get infos etc, and I guess that the remarks about the dynamic library could also be related to that.

  • yurigoul
    Avatar
    Community Member
    202 Posts

    Re: Stumped after previous successes with install Link to this post

    [127.0.0.1/sid#10080d708][rid#100997fa8/initial/redir#1] (4) [perdir /Users/yurigoul/Sites/_silverstripe/] RewriteCond: input='/Users/yurigoul/Sites/_silverstripe/sapphire/main.php' pattern='!-f' => not-matched

    4709 Views
Page: 1 2 3 4
Go to Top

Want to know more about the company that brought you SilverStripe? Then check out SilverStripe.com

Comments on this website? Please give feedback.