Skip to main content

This site requires you to update your browser. Your browsing experience maybe affected by not having the most up to date version.

We're retiring the forums!

The SilverStripe forums have passed their heyday. They'll stick around, but will be read only. We'd encourage you to get involved in the community via the following channels instead:

General Questions /

General questions about getting started with SilverStripe that don't fit in any of the categories above.

Moderators: martimiz, Sean, Ed, biapar, Willr, Ingo, swaiba

How to upload images - is something missing?


Go to End


12 Posts   2228 Views

Avatar
Sue

Community Member, 26 Posts

20 July 2011 at 1:49am

I inherited a SilverStripe site and was able to install it and get it "running." According to the instructions and screen shot on http://userhelp.silverstripe.org/for-website-content-editors/working-with-images-and-documents/, there is to be a link to "upload file" This is not appearing on my admin site. I have attached a screen shot of both the site content with the add images pane open and the files & images pages. I don't see anywhere to add images from anywhere than what is on the site currently. I need to add images from my desktop. The 3rd image is a shot of the folders/files in the public folder of my site to give those that understand the programming and idea of the programming the site came with. Am I missing a plug in? My goal here is to get image gallery installed and have tried numerous times and have gotten to different stages before failure. Then I looked more closely to the site and found this upload problem and realize I need to correct this before continuing my experimentation to make image gallery work successfully.

Thanks for any help!

Sue

Avatar
zenmonkey

Community Member, 545 Posts

21 July 2011 at 6:32am

I know the upload image link was removed from the HTML edit field in 2.3 because of a issue. Its back in 2.4. So you either need to use the Files & Images Pane or Upgrade to 2.4 (though I don't know if I'd recommend that on an inherited site for someone new to the CMS).

On my 2.3 sites I usually upload files via FTP. Once you've uploaded the files makes sure you go to Files & Images before you try to add the image to a page. The file Database is re-built every time you go to that tab (in 2.4 there's button to do this rebuild instead).

I've been dragging my heel upgrading those sites to 2.4 because I know there a re few incompatibilities with some of the older code I use

Good Luck

Avatar
Sue

Community Member, 26 Posts

21 July 2011 at 6:59am

Thank you for such a complete answer!. I have tried to upgrade the site to 2.4 and that was a total failure. I am trying to add the image gallery to the site. I was close once, but couldn't get the images to upload. So I started with the original site and wanted to be sure that I could upload to it. Just tested and it does work through the files and images tab - so at least my basic beginnings work.

Sue

Avatar
zenmonkey

Community Member, 545 Posts

21 July 2011 at 7:28am

Yeah tracking down the incompatibility may be a little tricky. I recommend doing a local install of the 2.4, and manually adding each module/class and testing it one by one until it fails a dev/build. I'm sure theres an easier way using eclipse or the like a dev environment but I haven't felt like dealing with the learning curve :)

Avatar
Sue

Community Member, 26 Posts

21 July 2011 at 7:32am

At this point I am trying one more time to "upgrade" the necessary pieces to make the image gallery work. That failing, hopefully I can add a Photo Gallery using Gallery (another open source product) and link it to the silverstripe site. I have not searched, but do you happen to know if there is a way to add links to the navigation system of silverstripe that would go to this other portion of the site? And can I even add another "program" to my public folder where the silverstipe programming lives without messing up the silverstripe site.

Sue

Avatar
zenmonkey

Community Member, 545 Posts

21 July 2011 at 7:47am

I've used previous versions of Gallery with SilverStripe Sites while I worked through other site issues (though I used a subdomain). It may cause problems with modrewrite rules, take a look at this http://archive.ssbits.com/using-other-systems-together-with-silverstripe/

as for linking to it, you can always just hardcode a link into the template or use a redirector page

Avatar
Sue

Community Member, 26 Posts

21 July 2011 at 7:52am

You are being so helpful - I can't thank you enough! I will be using Gallery 1.5 - definitely an old version but perfect for what I need. Would you happen to know where information on hardcoding a link might be found? (I have tried for hours to search this site for answers to my questions but I guess I don't know how to search it correctly.

Sue

Avatar
zenmonkey

Community Member, 545 Posts

21 July 2011 at 8:03am

It'll be in one of the tempaltes, most people either do it in the main page.ss or the include a navigation.ss

It usally look something like this

<% control Menu(1) %>
<a href="$Link">$MenuTitle</a>
<% end_control %>

I see from your screen shots you're on a mac, you can always do spotlight search in the correct theme directory for <% control Menu(1) %>

Then all you have to do is add the html for the link to the page like it was a normal html file.

Go to Top